Tjänster för att se filmer online


Filmer som utspelar sig på kända platser vid Medelhavet

En av de stora behållningarna med att se film är att man får uppleva andra platser i världen. Man skulle nog kunna spendera all sin semester fram till pensionen med att åka till kända inspelningsplatser om man så skulle önska.

Tycka vad man vill om Bond-filmer, men de är verkligen bra på att välja vackra och coola platser i Europa och runt Medelhavet att spela in på. De flesta har väl bilden av Bond i en snabb cab på bergsvägar vid ett klarblått Medelhav.Förutom att Bond ofta frekventerar Venedig och London så finns det förstås en rad andra platser han jagar skurkar på. I "For your eyes only" är han till exempel på den grekiska ön Korfu och hinner bland annat med att besöka casinot som finns på ön.

Vissa städer får betydligt mer filmuppmärksamhet än andra. Ta till exempel Franska rivierans huvudort Nice, där bland annat filmer som Ronin, To Catch a Thief, The Transporter och Swordfish har utspelat sig.

Sen finns det en del okända platser som har fått ett uppsving av att filmer har spelats in där. Ta till exempel den vackra grekiska ön Kefalonia där Kapten Correllis Mandolin spelades in.

Sen finns det andra städer i Europa som knappt har fått någon uppmärksamhet alls i filmsammanhang trots att de borde kvala in på listan. En sådan stad är Warszawa. För även om det förstås har gjorts filmer som utspelar sig här, så är de flesta inte speciellt kända. Störst är nog Roman Polanskis Pianisten.

Om jag fick bestämma så skulle Wody Allen, mästaren av stadsfilmer, göra en film som utspelar sig i Marbella på spanska solkusten. Det hade varit godis för ögonen!

Vilken film skulle du vilja spelades in i din hemstad? Och vilka städer och platser förtjänar en storfilm? Kul tankeexperiment.

Inga kommentarer

Skicka en kommentar