Tjänster för att se filmer online


Romantiskt på orientexpressen


Betyg: 4 AV 5

Det här filmtipset är kanske inte purfärskt, men det är ändå värt att skriva om, för om man inte får vara nostalgisk gällande film, när ska man då få vara det? 

Nedan innehåller rejäla spoilers, så om du vill se filmen utan att veta hur den slutar ska du sluta att läsa här.

Den här filmen från 1985 handlar om Lily Parker som är på affärsresa i Europa tillsammans med sin bästa vän Susan Lawson. Susan övertalar henne att resa från Venedig till Paris med tåg i stället för med flyg. De går ombord på Orientexpressen, där Susan hoppas på romantik. Samtidigt påminner atmosfären Lily om en tågresa tio år tidigare, då hon som 19-årig collegestudent reste genom Europa med sin väninna Stacey. På den resan träffade hon Alex Woodward, en engelsman som uppvaktade henne men sedan försvann helt och hållet.

På resan råkar Lily oväntat stöta på Alex som erkänner att mötet inte är någon tillfällighet. Genom tillbakablickar avslöjas långsamt deras tidigare historia. De hade träffats på ett tåg 10 år tidigare, rest tillsammans och blivit djupt förälskade. Alex ville gifta sig med henne, men hans vän Sandy försäkrade honom om att hans far aldrig skulle godkänna det. 

I nutid övertalar Alex Lily att äta middag med honom, men konflikter från det förflutna får henne att istället åka iväg i förtid. Hon återvänder senare och bestämmer sig för att ge honom en ny chans. Alex avslöjar att hans far pressade honom att gifta sig med någon annan och att han aldrig ångrade något mer än att han lämnade henne. Samtalet eskalerar snart till en passionerad affär, men nästa morgon klargör Lily att hon inte har någon önskan att återuppta deras förhållande eller att träffa honom igen. De går skilda vägar och Alex lämnar Orientexpressen, tills han av en slump får reda på av Susan att Lilys dotter Lexa är nio år gammal, vilket innebär att han måste vara hennes far. Han bestämmer sig för att följa med Lily och Susan till Paris i en gammal skruttig bil som han har köpt för att kunna resa dit.

Samtidigt ångrar Lily sitt beslut att skicka iväg Alex och att hon inte berättade sanningen om deras dotter för honom. Hon fruktar att hon aldrig kommer att älska igen och bestämmer sig för att gifta sig med den man som hon hade planerat att träffa i London i slutet av denna resa. Under tiden anländer Alex till Paris med bil och letar frenetiskt efter dem. På deras sista dag i Paris hittar Alex dock Lily tillsammans med Susan och Lexa på den restaurang där han hade lovat att träffa henne tio år tidigare. Alex kan inte låta bli att stirra på Lexa, tills Lily ser honom med tårar rinnande nerför kinderna och går fram och omfamnar honom. När bilden panoreras ut ser vi Lexa gå över till sina föräldrar.

Sammanfattningsvis kan man säga att detta är en klassisk romantisk komedi som utspelar sig på romantiska platser så som Venedig, Paris och självaste Orientexpressen. Filmen fungerar som en bra uppladdning om man själv funderar på att åka på en romantisk weekend till någon Europeisk storstad.

Inga kommentarer

Skicka en kommentar