Tjänster för att se filmer online


Mästerkatten

 


BETYG: 3 av 5

"Mästerkatten" (engelska: "Puss in Boots") är en amerikansk animerad film från 2011, producerad av DreamWorks Animation. Filmen är en spin-off prequel till Shrek-filmserien och bygger på den klassiska sagan "Mästerkatten i stövlar" av Charles Perrault.

I filmen får vi följa den karismatiska och äventyrliga katten med stövlar, känd som Mästerkatten, innan han möter Shrek och hans vänner. Mästerkatten är en förförisk men samtidigt ärlig och lojal hjälte, som är känd för sina snabbfotade svärdskonster. 

Handlingen kretsar kring Mästerkattens förflutna, och hur han gick från att vara en simpel katt till att bli en legendarisk hjälte. Filmen utforskar hans relation med sina kompisar, den sluga och förföriska katt-tjuven Kitty Softpaws, och hans barndomsvän men samtidigt antagonist, Humpty Dumpty. De tre utför en farlig men spännande jakt efter de magiska Bönanas Stjälk för att hitta Gåsfågelns gyllene ägg och återupprätta deras rykte.

Så hur är filmen baserad på sagan "Mästerkatten i stövlar"? Originalsagan handlar om en katt som använder list och bedrägeri för att hjälpa sin fattige ägare till rikedom och en högre social status. Även om filmen inte direkt följer sagans handling, bär Mästerkatten fortfarande på många av de ursprungliga karaktärsdragen. Han är slug, smart och använder sin charm och skicklighet för att överkomma hinder. Liksom i sagan, är Mästerkatten i filmen en karaktär som kan manövrera genom samhället och ändra sin ägares öde till det bättre.

Filmen ger Mästerkatten en mer komplex personlighet och bakgrundshistoria jämfört med sagan, och den introducerar också nya karaktärer och äventyr för att bredda berättelsen.

Det är intressant hur dessa klassiska sagor för barn lever vidare och får ett helt nytt liv, för vissa gamla sagor håller kanske inte riktigt måttet i dagens värld, så då är det ju väldigt bra att de kan få en uppdaterad version.

Inga kommentarer

Skicka en kommentar